Puhe valtuustossa aloitteestani koskien siilin suojelua

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut 

Kiitän aloitteen kattavasta vastauksesta siilin huomioimiseksi kaupunkisuunnittelussa ja viherpalveluissa. Siinä on nostettu keskeisiä asioita, kuten viherverkosto, sen kytkeytyminen, niittyalueiden lisääminen sekä lehtien ja oksien jättäminen siilin suojapaikoiksi.

Siili tarvitsee apuamme, sillä ne ovat vähentyneet. Tämä on havainto, jonka moni on itse todennut, vaikka täsmällisiä ja riittävän laajoja tieteellisiä tutkimuksia puuttuu. Vuonna 2006 Guardian kirjoitti tutkimuksesta, jossa todettiin siilien katoavan Brittein saarilta 25 vuodessa, ja heti seuraavana vuonna siili julistettiin Isossa-Britanniassa uhanalaiseksi.

Suomessa siili on rauhoitettu, ja sen säilyminen lajina on lähes kokonaan vapaaehtoista suojelu- ja hoitotyötä tekevien ihmisten varassa. Siilikantaa vähentää mm. lisääntyvä liikenne, liikenneväylien rajaamat populaatiorajat, nurmikoiden leikkuu massiivisilla koneilla ja ilmaston lämpeneminen. Tuhohyönteis- ja etanamyrkyt tappavat siilejä siinä missä tuholaisiakin.

Siili on sopeutunut elämään kaupungeissa ja ihmisten lähistöllä. Ne ovat riippuvaisia rakennetuista puisto- ja pihaympäristöistä ja ihmisten läheisyydestä. Keskeistä onkin, että kaupunkisuunnittelussa turvataan siilille turvallisia viheryhteyksiä ja kaupunkien puistoista löytyy lehti- ja risukasoja, joita siili käyttää pesänrakennuspaikkoina ja piilopaikkoina. Maahan pudonneet lehdet ovat sopivaa rakennusmateriaalia sekä siilin ruokavalioon kuuluvien hyönteisten elinympäristöjä. Kaupunkiviheralueita toisiinsa kytkevät viheryhteydet laajentavat siilien elinpiiriä ja luovat niille turvallisia kulkureittejä. Asukkaat voivat turvata myös siilikannan elinvoimaa omissa puutarhoissaan.

Siilikiikarissa.fi -sivustolta jokainen siilin hyvinvoinnista kiinnostunut voi tutkia pihasiilien ruokintaohjeet tai talvipesän rakentamisen ohjeet. Ilmastonmuutos uhkaa myös siiliä, sillä siili voi herätä talvihorroksestaan liian aikaisin. Talvella tavoitettavat siilit voi vielä hoitoon villieläinhoitolaan. Kesähelteillä luonnon eläimille on hyvä tarjota vettä.

Kun lajia suojellaan, suojellaan myös sen elinympäristöä. Siili on elävä fossiili, sillä nykyisen kaltaiset siilit kehittyivät yli 15 miljoonaa vuotta sitten ja ovat siten yksi planeettamme vanhimmista nisäkäslajeista. Niiden soisi ihastuttavan pihoillamme jatkossakin.

 

 

 

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com